Novosti

10.06.2022 - 12.06.2022

STUBICA fest

 

PROGRAM

KTIC (kulturno turističko informativni centar, Toplička 7)

DREMPETIĆ: Stubičke vedute 
9.6. (četvrtak)
19:00 Otvorenje izložbe slika, skica i crteža akademskog slikara ZORISLAVA DREMPETIĆA HRČIĆA (1934. – 2018.)
Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 30.9. radnima danom od 08:00 do 15:00 sati.

 

Trg Matije Gupca (iza Župnog dvora)

GASTRO ZABAVNA ZONA – centralna bina
Glazbeni program, zabavni park i bogata gastro ponuda


10.6. (petak) 
od 18:00 do 02:00 sati
od 18:00 FUN PARK SEMENTA
19:00 Koncert DADDY COOL BAND
22:00 Koncert MLADEN GRDOVIĆ & sastav ROMANTIC

11.6. (subota)
od 16:00 do 02:00 sati
od 16:00 FUN PARK SEMENTA
19:00 Koncert LUCKY DAY
22:00 Koncert OPĆA OPASNOST

12.6. (nedjelja)
od 16:00 do 00:00 sati
od 16:00 FUN PARK SEMENTA
17:00 Koncert BOSS BAND
21:00 Koncert ROCK BAND GRETTA

 

Park Jure Stubičanca

TAHIJEV VITEŠKI TURNIR
Bogati sadržaj srednjovjekovne tematike

11.6. (subota) i 12.6. (nedjelja)
od 16:00 do 22:00 sati

Dolazak FRANJE TAHIJA I PLEMSTVA - mučenje kmetova
SVEČANI RUČAK - skeč sa kmetima i čučekom
Predstava -ČUPAKABRA
Srednjevjekovni mačevalački igrokaz - TAT POD GRADOM
Predstava - TRI DEČKA ZA ŽENITI
Srednjevjekovni humoristični igrokaz - LOV NA VEPRA
VITEŠKI TURNIR - borbe vitezova svih udruga
Predstava svih sudionika/udruga UBIRANJE POREZA I NAPAD RAZBOJNIKA
Čupakabra - VATRENI ŠOU
Borbe sa vatrom DVZK –VATRENI ŠOU

Cijelo vrijeme:
animacija publike: dvorske lude (Čupakabra, Slovenija)
radionice: streličarenje, bacanje bodeža, sjekira i potkova
(Družba vitezova zlatnog kaleža, D. Stubica)
interaktivni trening u kojem se djeca uz upotrebu drvenih mačeva upoznaju sa osnovama mačevanja (Srebrni zmaj, Zagreb)
srednjovjekovne dječje igre: pračkalište, kolutovi, kuglana
(Vitezovi zelingradski, Sv. Ivan Zelina)
srednjovjekovna kovačija, kovačka radionica
(Vitezovi zelingradski, Sv. Ivan Zelina)
prezentacija srednjovjekovnih kaligrafskih uradaka i ispis imena sudionika na postarenom papiru (Red zlatnog hmelja, Zagreb)
prezentacija, edukacija i igranje srednjovjekovnih društvenih igri sasudionicima svih dobnih skupina (Red zlatnog hmelja, Zagreb)
stari zanati: lončar, kovač, košaraš i drugi (Stari zanati, Hlebine)
srednjovjekovni sajam:OPG-ovi, obrti, udruge

Viteški kampovi svih udruga:
- život u srednjem vijeku
- prikaz srednjovjekovne kuhinje (izgubljena jela srednjega vijeka)
- prikaz srednjovjekovne vojne opreme (oklopi, oružje)

Udruga Družba vitezova zlatnog kaleža planira Park Jure Stubičanca vratiti u srednji vijek, a svi Stubičanci i dragi nam gosti moći će uživati u brojnim atrakcijama poput viteških borbi, plesu i glazbi, vojnom logoru, sudjelovati u viteškim disciplinama, gledati lakrdijaški žonglerski nastup, uživati u srednjovjekovnom sajmu sa prikazom obrtničkih radnji (lončarstvo, košaraštvo, kovačnica i sl.). Tu će biti proizvodi domaćih OPG-ova (likeri, proizvodi od voća i povrća, med, bučino ulje, kolači…) te raznih obrta i udruga (suveniri, keramika, drveni proizvodi i sl). Biti će i sadržaja za djecu kao što je srednjovjekovni vrtuljak, jahanje ponija. Program će biti namijenjen za posjetitelje svih dobnih struktura.

Ovaj viteški turnir biti će posvećen povijesnoj ličnosti Franji Tahiju, glavnom negativcu velike Seljačke bune koja se dogodila davne 1573.g. U veljači, već 14 godina zaredom u suradnji i partnerstvu sa Družbom vitezova zlatnog kaleža organiziramo jednu od najvećih povijesnih manifestacija u RH, Seljačku bunu – Bitku kod Stubice koju posjeti više od 20.000 posjetitelja u jednom danu izuzev ove i prošle godine kada smo manifestaciju organizirali u skromnijem obimu radi aktualnih epidemioloških mjera. Junak i heroj Seljačke bune je Matija Gubec, a po prvi puta Družba vitezova zlatnog kaleža odlučila je viteški turnir srednjovjekovni posvetiti negativcu Franji Tahiju s ciljem upoznavanja i edukacije publike o njegovom djelovanju u Gupčevom kraju. Interesantni su podaci da je upravljao polovicom susedgradsko - stubičkog vlastelinstva. Mnogih godina sukobljavao se s obitelji Henning, posjednicima druge polovice vlastelinstva te sa seljacima koji su tražili da se Tahy udalji s vlastelinstva i da se uvede komorska uprava. Njegovi postupci dali su povod za tri seljačke bune (1567. – 68., 1571. – 72. i 1573). Vladareva komisija saslušala je 1567. godine 508 svjedoka u istrazi protiv Tahyja te sastavila zapisnik dugačak šest i pol metara, no unatoč svemu nije mu se ništa dogodilo. Tahy je i nakon bune, iako teško bolestan, nastavio zlostavljati seljake. Dao si je još za života napraviti nadgrobnu kamenu ploču, koja se danas nalazi u Muzeju seljačkih buna u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici u stalnom postavu muzeja, a pokopan je u Crkvi Presvetoga Trojstva u Donjoj Stubici pored koje će se i održati navedeni program.

 

Trg Matije Gupca (ispred Crkve Presvetoga Trojstva)

2. HUMANITARNI OBRTNIČKI LONEC                                                                                 

11.6. (subota)
od 16:00 do 20:00 sati Gastro show humanitarnog karaktera udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske

U suradnji i partnerstvu sa Udruženjem obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Gornja Stubica, Marija Bistrica, Stubičke Toplice u sklopu STUBICA FEST-a održati će se 2. HUMANITARNI OBRTNIČKI LONEC. Predstavnici udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske, složeni u ekipe, predstaviti će svoju regiju autohtonom gastro ponudom po vlastitom izboru posjetiteljima manifestacije. Cjelokupni projekt imati će humanitarni karakter. Cilj projekta je promocija obrtništva, suradnje, gastronomske ponude karakteristične za određene regije u Hrvatskoj kao i obogaćivanje turističke i kulturne ponude našeg kraja te provođenje humanitarne akcije čime se pridonosi i društvenoj koristi.

Osoba za koju se skupljaju sredstva je Sanja Ruk. Skuplja se za kupnju sklopivih invalidskih kolica i drugih pomagala i uređaja za normalno svakodnevno funkcioniranje. Sanja Ruk je nepokretna djevojka koja živi s mamom i sestrom u Hižakovcu, u potresu im je nastradala kuća.

Suradnja TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica sa Udruženjem obrtnika Stubica nastala je prije 3 godine na prvom Obrtničkom loncu nakon kojeg nas je Udruženje predložilo Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije za dobitnika priznanja/nagrade za doprinos obrtništvu na kojoj smo primili srebrnu plaketu (2019.). Suradnja se nastavila i dalje gdje nam se obrtnici rado uključuju kao volonteri u organizaciji raznih manifestacija kao što je Gupčeva kestenijada, Seljačka buna i sl. i to na način da kuhaju, pripremaju i dijele hranu svim sudionicima ili se uključe u logistiku oko slaganja stolova, štandova, dovoza, odvoza i sl. To je jedan primjer dobre lokalne suradnje.

 

Park obitelji Feller  

FELLEROV KUTAK
Edukativno zabavni program za djecu i odrasle      

                                            

11.6. (subota)
10:00 - 14:00 LIKOVNA KOLONIJA SKUC-a Gornji Hruševec
19:00 Promocija knjige autorice Vere Grgac
16:00 MAJKINA VRAŠTVA I VRAČANJE I VRAČITELJ uz radionicu priprave ljekovitih napitaka (prostor društvenog centra u Fellerovoj zgradi)

16:00 - 19:00 KREATIVNE RADIONICE I PRIČAONICE ZA DJECU, ZDRAVI  KUTAK (Pučko učilište D. Stubica, OŠ D. Stubica, GDCK Donja Stubica, Muzej seljačkih buna G. Stubica)
16:00 - 19:00 JADRANKIN ČUDOTVORNI KUTAK (ljekovito bilje, priče iz  Gupčevog kraja, bubamara križić kružić, čaj i kolači, šumski kutak); JEŽEVA KUĆICA (pričaonica sa Magdalenom Blagec)
16:00 - 19:00 ZABAVNI SADRŽAJI (balonko, facepainting, foto point, čitaj i udomi knjigu…)

12.6. (nedjelja)

16:00 - 19:00 KREATIVNE RADIONICE I PRIČAONICE ZA DJECU, ZDRAVI KUTAK(Pučko učilište D. Stubica, GDCK Donja Stubica)
16:00 - 19:00 JADRANKIN ČUDOTVORNI KUTAK (ljekovito bilje, priče iz  Gupčevog kraja, bubamara križić kružić, čaj i kolači, šumski kutak); JEŽEVA KUĆICA (pričaonica sa Magdalenom Blagec)
16:00 - 19:00 ZABAVNI SADRŽAJI (balonko, facepainting, foto point, čitaj i udomi knjigu…)
16:30 STUBIČKE MAŽORETKINJE SHELLY
17:00 - 19:00 PRIČE, PJESME, ŠALE  ZA VELIKE I MALE
(predstavaTko    donosi najljepši dar- jaje, zeko ili  dimnjačar?“, zabava uz mađioničara, štulara, neobičnog žonglera na špagi i maskotu Mačka u čizmama)

 

Za sva događanja ulaz je besplatan!

 

Organizator: TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica Suorganizator: Družba vitezova zlatnog kaleža

Partneri: Grad Donja Stubica, Udruženje obrtnika Stubica, Pučko učilište D. Stubica, OŠ D. Stubica, GDCK Donja Stubica, Muzej seljačkih buna G. Stubica, SKUC Gornji Hruševec, Župa Presvetog Trojstva Donja Stubica, UDVDR KZŽ, Stub-klub, Sportska zajednica D.Stubica

Pokrovitelji: Hrvatska turistička zajednica, Krapinsko-zagorska županija, TZ Krapinsko – zagorske županije

Sponzori: AZM, Vetropack Straža tvornica stakla d.d, Terme Jezerčica, Vodolim Brundula, Ljekarne Švaljek, Zagrebačka pivovara

 

#STUBICAfest

#gupcevkraj #visitzagorje