Donja Stubica

OPG Hursa "Slatko moje zeleno"

"SLATKO MOJE ZELENO" je naziv za slatke, zelene proizvode OPG-a Hursa proizvedene u "Zagorju mojem zelenom" u čistom i prirodnom okruženju na sjevernim obroncima Medvednice u Gupčevom kraju.

U ponudi:

  • Stevia - suhi zeleni list u celofanskoj vrećici á 20 g
  • Stevia - suhi zeleni list u prahu u ukrasnoj staklenki á 30 g
  • Batat - ljubičasti (iznutra bijeli) ili narančasti
  • Grah - crni (kornjača), azuki, biser..

OPG često sudjeluje na raznim manifestacija gdje možete kupiti i kušati neke od njihovih proizvoda.

STEVIJA

Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspijeva u područjima mediteranske (suptropske) i umjereno kontinentalne klime, a u hladnijim se područjima uzgaja kao jednogodišnja biljka. U listovima stevija sadržava tvari steviozid i rebaudiozid A te još šest drugih glikozida koji su uzrokom izuzetno slatkog okusa. Listovi su vrlo slatki, trideset puta slađi od šećera saharoze. U uvjetima veće količine sunčeve svjetlosti i viših temperatura, biljka će proizvoditi veću količinu lisne mase, radi koje se i uzgaja.

Listovi stevije upotrebljavaju se kao zaslađivači napitaka i prehrambenih proizvoda. Dobiva se potpuno prirodno sladilo bez kalorija. Preporučuje se u prehrani dijabetičara kao zamjena za druga sladila, koja su u takvoj prehrani zabranjena. Glikozidi stevije smanjuju osjećaj gladi te tako utječu na regulaciju tjelesne težine. Svoju primjenu pronalazi i pri regulaciji krvnog tlaka te poboljšava stanje problematične koze (ubrzava zacjeljivanje rana, smanjuje pojavu akni, zaglađuje bore). Dokazano je njeno antivirusno i baktericidno djelovanje, a pri oralnoj primjeni u zubnoj šupljini utječe na smanjenje pojave karijesa i zubnog plaka. Djelotvorno ublažava i probavne tegobe poput mučnine i žgaravice te potiče probavu. (http://www.agroklub.com/sortna…/ljekovito-bilje/stevija-359/)

BATAT

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je njegova proizvodnja u Hrvatskoj tek u začecima. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) krivo ga se povezuje s krumpirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

Batat se u prehrani može koristiti kao samostalno jelo ili kao prilog. Korijen se često upotrebljava za pripremu pekmeza, štrudli i pita, a može se jesti i svjež. Listovi se mogu upotrijebiti kao i špinat. Česta je njegova uporaba u farmaceutskoj industriji za izradu dijetetskih proizvoda, a koristi se i kao stočna hrana. ( http://www.agroklub.com/sortna-lista/povrce/batat-356/)